Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

woensdag, 30 maart 2016 13:04

Binnen exact twee jaar automatische noodoproepdienst ‘eCall’ verplicht standaard op elke nieuwe wagen.

Written by

Binnen exact twee jaar, tegen 31 maart 2018, verplicht de Europese Commissie de automobielfabrikanten om elke nieuw verkochte wagen uit te rusten met ‘eCall’, een dienst die automatisch voor een direct contact zorgt met een nooddiensten-contactcenter. Deze eCall dienst moet de responstijd in het platteland tot 50% verkorten en in stedelijk gebied tot 60%. BMW Belux biedt als eerste grote autofabrikant eCall op alle nieuw verkochte wagens.

BMW Belux kondigde eind vorig jaar al aan dat zij als eerste grote premium autofabrikant élke nieuw bestelde wagen vanaf oktober al zouden uitrusten met de automatische noodoproepdienst eCall, gaande van de BMW 1 Reeks tot de BMW 7 Reeks, met alle modellen uit het BMW X-gamma, BMWi-gamma en de BMW Z4 inclusief. In het geval van een ‘eCall’ oproep, komt de bestuurder automatisch in contact met een contactcenter in zijn eigen taal. Daar bovenop heeft dit contactcenter ook zicht op de exacte locatie van de BMW én op de rijrichting, snelheid, het aantal inzittenden, metingen van crashsensoren en het aantal airbags die afgegaan zijn.

Ook standaard op de BMW Z4.


BMW heeft de voorbije jaren een enorme verjonging van zijn vloot doorgevoerd, waardoor Intelligent Emergency Call, of kortweg eCall, voortaan standaard is op elk nieuw voertuig in zijn vloot. BMW Belux maakte naar aanleiding van het sectorcongres ‘ITS’ in oktober 2015 al bekend dat ook op elke nieuw bestelde BMW Z4 de optie ‘eCall’ standaard zou worden ingebouwd, waardoor het hele BMW gamma vandaag deze extra veiligheidsdienst heeft.

“eCall zal jaarlijks verschillende mensenlevens redden. Ook zal het leiden tot een beter incident- en verkeersmanagement op onze wegen, en tot nieuwe investeringen in slimme mobiliteitsoplossingen die met de wagen geconnecteerd zijn. Natuurlijk zal dit alles gebeuren met de nodige respect voor de privacy”, zegt Peter Van der Perre, directeur van sectororganisatie ITS.be.

BMW ConnectedDrive dankzij de ingebouwde SIM-kaart.


Naast de overduidelijke veiligheidsvoordelen voor zijn klanten, bouwt BMW ook verder op de standaard ingebouwde SIM-kaart om zijn klanten een heleboel connectiviteitsdiensten te bieden. Dit gaat van BMW Remote Services, waarmee de wagen vanop afstand bvb zichzelf kan voorverwarmen of ontgrendelen, tot Real Time Traffic Information en BMW Concierge Services, waarmee de bestuurder een callcenter allerhande informatie kan laten opzoeken en naar zijn GPS laten sturen zonder zijn aandacht weg te moeten nemen van het verkeer. Belgische en Luxemburgse klanten hadden trouwens de wereldwijde première om deze diensten online te kunnen bestellen.

TPS eCall bij BMW


BMW maakt gebruik van een onafhankelijk callcenter om de dienst eCall aan te bieden (Third Party Service). Dit zorgt ervoor dat bestuurders van een BMW in elk Europees land direct geholpen worden in hun eigen taal – geen overbodige luxe in geval van nood – én dat de crisiscallcenters van de hulpdiensten niet overbelast worden met overbodige testoproepen.

BMW biedt TPS eCall aan in België sinds 2013. De eerste implementering van deze dienst bij BMW dateert zelfs al van 1999. Wereldwijd zijn reeds zo’n 1,2 miljoen BMW wagens uitgerust met het systeem. In zo’n 50 000 gevallen bood eCall reeds een succesvolle ondersteuning*. In België werden in heel 2015 reeds enkele honderden oproepen doorgestuurd vanuit een BMW met eCall naar de lokale hulpdiensten. Dit gaat dan om zowel automatische oproepen bij ongelukken als manuele oproepen om melding te maken van ongelukken.