Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vrijdag, 05 februari 2016 14:00

Las robot maakt eerste 3D geprinte fietsframe

Written by

Nederland is het fietsland bij uitstek, en het is dan niet zozeer raar dat er een 3D geprinte fietsframe uit Nederland komt. De Technische universiteit mag zich bijna pionier noemen in deze nieuwe vorm van construeren.

Het is nog niet zo gebruikelijk dat men met met metaal aan het 3D printen gaat, meestal gebruikt men dan een laser die staalpoeder op selectieve wijze wegbrand als het ware. De TU van Delft gebruikte voor dit fietsframe een robotarm die het frame punt voor punt “oplast”. De studenten werkten daarvoor samen met het Amsterdams bedrijf MX3D die al wat ervaring hebben in deze branche. Het bedrijf was trouwens de uitvinder van de Mataerial 3D-printer die in 2013 al werd voorgesteld. MX3D stelde kort geleden trouwens nog een nieuwe variant voor van hun Mataerial printer voor die nu als het ware metaal bij last. Zo kan men ongeveer elke vorm aan die denkbaar is, zonder dat men bijkomende versterkende materialen moet gebruiken. Het bedrijf is nog het meest bekend om een volledig geprinte voetgangersbrug in Amsterdam te construeren.
Het was dan ook de doelstelling van de TU Delft om een functioneel object voor dagelijks gebruik te creëren, dit met een compleet nieuwe techniek.

Het resultaat is is dus deze Arcfiets, die volledig operationeel is en ongeveer het zelfde gewicht heeft al een traditionele stalen fiets. Hoe het proces precies verloopt ziet u in de onderstaande video.

Media