Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

woensdag, 28 juni 2017 09:04

15 redenen om naar de 15e editie van de Bikers'Classics te gaan

Written by

De 15e editie van de Bikers'Classics die doorgaat op 30 juni en 1 en 2 juli riskeert opnieuw een bezoekersrecord te breken, en dit om de 15 volgende redenen :

1. Lifestyle Village. Ziehier eentje die almaar groter wordt ! Voor het derde jaar op rij kunnen liefhebbers van customs, bobbers en andere creaties hun Village vullen. Ze worden gesteund door maar liefst vier grote officiële merken : Harley-Davidson, Yamaha, BMW en Ducati !

 

unnamed 1

 

2. Live Music. Het gratis concert op zaterdagavond behoort tot de verworven privilege van de Bikers'Classics. Na de gloeiend hete prestaties in 2004 en 2012 bezetten Bouldou en zijn Sticky Fingers opnieuw het podium voor een wel heel erg "Rolling Stones" concert. Een optreden dat reeds werd goedgekeurd door Classic 21, de radio van de klassiekers.

3. Drie generaties vedetten. Op de piste en in de paddocks vind je tijdens de Bikers'Classics telkens heel wat vedetten. Dit jaar zijn er drie personen die ongetwijfeld de aandacht van het publiek naar zich toe zullen trekken : Phil Read, Wayne Gardner en Guy Martin. De eerste is in de geschiedenis gekend als één van de beste piloten aller tijden. De tweede keert terug naar Spa om er de 30e verjaardag van zijn wereldtitel te vieren die hij in 1987 behaalde. En dan is er nog Guy Martin, mega-ster van de Tourist Trophy, hij zal deelnemen aan de endurance race en aan de GP Parade met een Suzuki RGV 500 van Kevin Schwantz uit 1994.

4. European Classic Series. Traditionele afspraak op zaterdagavond, de 4 Uren van Spa Classic, die tevens de tweede manche zijn van de European Classic Series 2017, waarvan de openingsronde plaatsvond op het circuit van Donington Park begin mei. De 4 Uren zullen maar liefst 50 teams aan de start zien verschijnen om klokslag 20u. Onder hen heel wat amateurs maar ook een paar grote endurance namen, zoals Grégory Fastré, Peter Linden en Guy Martin.

unnamed

5. Extra races. De Belgische manche van de European Classic Series mag dan wel het hoogtepunt zijn van de Bikers'Classics competities, toch zullen er nog heel wat andere races zijn gedurende de drie dagen alsook sessies vrij rijden en parades. De Belgische, Duitse en France kampioenschappen voor oude motoren zullen ook voor heel wat spektakel zorgen.

6. Sultans of Sprint. Ze nemen zichzelf niet al te serieus. De Sultans of Sprint stellen een dragrace kampioenschap voor bestemd voor luchtgekoelde tweecilinders tot 1.400cc. Het vermogen, de kracht en de snelheid zijn uiteraard het belangrijkst maar de "Sultans" benadrukken ook de stijl en creativiteit van de deelnemers !

7. GP Parades. Niet één maar twee GP Parades dit jaar. Eén voor motoren gebouwd tussen 1960 en 1985 en de andere voor 'meer moderne' motoren van 1986 tot vandaag. In deze laatste vinden we de Grand Prix, Formula 750 en endurance motoren.. Een willekeurige greep uit de deelnemers: de Ducati MotoGP10 van Casey Stoner, de Kawasaki ZX-RR 2004 van Alex Hoffman, de Ducati 1999 Superbike RS996 van Troy Bayliss, de Yamaha YZF R7 1999 van Noriyuki Haga, de Suzuki 500 RGV 1993 wereldkampioen van Kevin Schwantz …

8. Grote A-XOC Parade. Op zaterdag 1 juli om klokslag 18u, zullen meer dan 500 motards zich op het circuit wagen voor twee rondes, eerst op het actuele tracé van 7 km en vervolgens op het "oude Francorchamps" dat 14 km lang is. Voor de 15e editie van de Bikers'Classics wordt de Grote Parade georganiseerd in samenwerking met A-XOC bescherming. Ze is toegankelijk voor alle motards, deelnemers alsook toeschouwers.

9. Commercial Village. Als de paddock het hart is van de Bikers'Classics dan is de commercial village zeker de longen van het evenement. Meer dan 800 m2 tentoonstelling met een typische "classic" activiteit. Men vindt er waardevolle wisselstukken, accessoires of documenten. Men kan er de sterren van het weekend ontmoeten en begroeten tijdens de handtekeningsessies. Men kan er koopjes doen op de grote ruilbeurs (dit jaar nog groter). En men geniet er van de vele verschillende animaties …

10. Het feest van de Classic Moto. Drie dagen van feest, om en bij de 30.000 toeschouwers, internationale vedetten, uitzonderlijke motorfietsen, permanent spektakel... Dit alles in een typische gemoedelijke sfeer overgoten met de geur van olie en benzine en met een niet te evenaren geluid. Alle ingrediënten zijn er om van deze Bikers'Classics het grootste Europese evenement voor klassieke motoren te maken. En dat is nu al 15 jaar zo !

11. Souvenirwinkel. Het zou jammer zijn om zo een evenement te bezoeken en er geen souvenir van mee te nemen naar huis nee ? Vooral als het een nuttig souvenir is dat je ter plaatse of later kan gebruiken. In de officiële boetiek van de Bikers'Classics vind je t-shirts, petten en tal van andere souvenirs van het evenement.

12. Best of Show. De organisatoren brengen heel wat indrukwekkende collectiemotoren bij elkaar, maar sommige deelnemers moeten daar zeker niet voor onderdoen. Voor de derde keer op rij wordt er een elegantiewedstrijd georganiseerd onder de deelnemers, met als doel de "Best of Show" prijs in de wacht te slepen in verschillende categorieën. Een verkiezing die wordt toevertrouwd aan een jury van specialisten en beroemdheden.

13. Expo. Men beschouwt de Bikers'Classics vaak als een grote openlucht tentoonstelling. Maar dat heeft het team van DG Sport er niet van weerhouden om een tentoonstelling binnen de tentoonstelling te organiseren. De naam "Hard to find, nice to see". Hierin vind je een tiental motoren die als het ware nog emblematischer zijn dan de andere, waaronder het merendeel 500cc GP machines, maar ook Superbikes, MotoGP's...

14. Krugger Thiverval. Een wereldpremière, wat dacht je daar van ! Ze is het resultaat van de streekgenoot Fred Krugger, tweevoudig wereldkampioen constructeurs. Hij toont er een Ducati XDiavel volledig naar zijn hand gezet, op rechtstreekse vraag van de fabriek uit Bologna.

15. Maar ook … Is dat alles ? Natuurlijk niet ! Er zijn nog heel wat andere redenen die de grootste sceptici zullen overtuigen : de gemoedelijke sfeer, de aanwezigheid van heel wat buitenlandse deelnemers en toeschouwers, de vrije toegang tot de pitlane, de onverwachte ontmoetingen, het mooiste circuit ter wereld, een voortreffelijke organisatie...