Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zondag, 05 februari 2017 11:46

50 Jaar Norton Commando’ op Moto Retro Wieze

Written by

September 1967 : Norton lanceert zijn nieuwste model, de Norton Commando, op het Britse Motorsalon in London temidden van het opkomend Japanse geweld. Norton borduurt er noodgedwongen voort op een decennia-oud motorblok dat reeds op de Dominator- & Atlasmodellen te vinden was.

 

unnamed 1

Toch zal de Norton Commando een legendarische status verwerven wegens een nieuw revolutionair ophangsysteem voor moto’s, het ‘Isolastic’ GlideRide frame waardoor de motortrillingen die eigen waren aan zware parallelle tweecilinders verleden tijd werden. De Britse pers noemde een rit op een Commando ‘The ultimate Ride’.

De nieuwe Commando oogt bovendien niet alleen modern: dankzij zijn acceleratiecapaciteit en de gehomoleerde opvoersets, welke van de Commando een uiterst snelle produktieracer maken, racen privé-renstallen zoals Dunstall en Gus Kuhn de Commando de motorgeschiedenis in.

Norton was ook een pionier op het vlak van ‘Platform Engineering’ waarbij vanuit een basisconfiguratie verschillende versies werden ontwikkeld zoals de ‘Fastback’, de ‘Offroad’, de ‘Roadster’, de ‘Chopper’, de ‘Interstate’ voor de lange afstanden, en de ‘John Player’ caféracer in 750cc of 850cc uitvoering.

Genoeg historische modellen dus voor de Norton Club die de meest spraakmakende Commando’s in Wieze éénmalig op één ’50 Jaar Commando’ platform te samen brengt.