Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zondag, 19 juni 2016 15:39

Porsche wint Le Mans

Written by

Op zich kon Porsche de race niet meer winnen, de Toyota’s waren ijzersterk. Maar een defect in de laatste ronden deden de Japanners net nog naast de overwinning grijpen. Mazda blijft de enige Japanse constructeur die de 24 uurs race van Le Mans gewonnen heeft.

Naar goede traditie wordt de race op 15 uur op zaterdagnamiddag gestart, het eerste uur nog steeds achter de pace car omdat het weer en het circuit zo slecht is. Ongewoon voor Le Mans is dat er in de afgelopen tien dagen maar liefst 82,3 mm regen is gevallen.

5766a6f6ba0b0

De Toyota’s bewijzen heel erg snel te zijn in de regen, komt ook omdat het team gokte op intermediums voor de start van de race, en zo kunnen de Japanners een pitstop uitsparen als het ware. Eén Porsche en Audi krijgen al vroeg in de race technische problemen en kunnen niet meer meestrijden voor de overwinning. Aan kop wisselen de posities gedurende de race bijna constant, Toyota kan langer uitblijven om te tanken dan zowel Audi als Porsche, de Japanners moeten evenwel uiterst voorzichtig zijn met de banden.

In het laatste uur van deze innoverende Le Mans leidt de Toyota met 30 seconden op de Porsche bestuurd door Romain Dumas - Marc Lieb en Neel Jani en het moet nu evenwel een slechte grap worden wil Toyota de zege nu nog ontlopen. De stand blijft onveranderd tot vijf (!) minuten voor het einde rijdt de leidende Toyota aan een slakke gang over het circuit. Voor Toyota duurt de 2016 editie van Le Mans vijf minuten te lang. Zo krijgt de Porsche 919 hybride de overwinning in de schoot geworpen en moet Toyota nog zeker één jaar wachten om het opnieuw te proberen.

1 - Porsche Team (#2 Porsche 919 Hybrid) Romain Dumas - Marc Lieb - Neel Jani
2 - Toyota Gazoo Racing (#6 Toyota TS050 Hybrid) Mike Conway - Kamui Kobayashi - Stéphane Sarrazin
3 - Audi R 18 Team Joest (#8 Audi R 18 Team Joest) Lucas Di Grassi - Loïc Duval - Oliver Jarvis