Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

dinsdag, 24 mei 2016 14:02

Een waaier aan vedetten

Written by

Het ziet er naar uit dat de 14e editie van de Bikers’Classics, die doorgaat op 1, 2 et 3 juli, memorabel zal worden op meer dan één vlak. Eerst en vooral zijn "classic" machines : de meest technologische pareltjes, de meest performante en de meest recente die men zich kan inbeelden : de MotoGP's. Maar er is ook een reeks van internationale topvedetten. De organisatoren van de Bikers’Classics weten al lang dat een mooi scala aan machines niet voldoende is om hun evenement te doen slagen. Sinds 2004 hebben ze het belang van de aanwezigheid van exclusieve vedetten ingezien. Dat jaar staken ze van wal met topnamen als Randy Mamola, Kevin Schwantz en Freddie Spencer.

 

unnamed 2

In 2016 staan er andere kalibers op de aanwezigheidslijst, en dat zijn zeker niet de minste ... Habitué op het evenement in Francorchamps, Giacomo Agostini zal jong en oud weten te beroeren met zijn klasse, zijn goed humeur en zijn bereikbaarheid. De levende legende 'Ago' blijft tot op vandaag de motopiloot met het grootste aantal titels op zijn naam, met 15 wereldtitels behaald tussen 1966 et 1975. Hij zal in Spa aantreden naast piloten van zijn generatie, maar ook 'jongere' zoals Christian Sarron (wereldkampioen 250cc in 1984), Didier de Radiguès (vice-wereldkampioen 350cc in 1982), Michel en Xavier Siméon. Piloten van vroeger en nu, maar ook de toppers onder de mecaniciens, zoals de Fransman Guy Coulon (mede oprichter van Team Tech 3) en de Belg Bernard Ansiau (mecanicien van Valentino Rossi).

Ook in het kader van de European Classic Series verwachten we een schare aan toppers. Deze 4U endurance race is de afsluiter op zaterdag 2 juli. Bovenop de lokale piloten Grégory Fastré en Richard Hubin (de eerste eindigde tweede in de laatste 24U van Le Mans en de tweede was wereldkampioen endurance in 1983) en Stéphane Mertens (vice-wereldkampioen Superbike in 1989, wereldkampioen endurance in 1995 en 2002), zal DE vedette zonder twijfel John McGuiness zijn, specialist van de Tourist Trophy, waar hij maar liefst 23 overwinningen op zijn naam heeft staan. De Engelse piloot komt uiteraard niet als figurant, zelfs niet voor de parades, maar wel degelijk om met zijn Honda Motul het vuur aan de schenen te leggen van de grote endurance mannen.

Minder bekend bij het grote publiek maar met een even groot palmares en evenveel talent, zijn de specialisten van de side-car die met velen zullen zijn om de terugkeer van de driewielers op het circuit van Spa-Francorchamps te vieren. Rolf Steinhausen (wereldkampioen 1975-'76), Egbert Streuer (wereldkampioen van 1984 tot 1986) en zijn zoon Bennie (huidig wereldkampioen), Max Deubel (4 keer wereldkampioen tussen 1961 en 1964), Larry Coleman (3 keer AMA kampioen), Derek ‘Crazy Horse’ Jones, Steve Abott en Alain Michel, de enige Franse wereldkampioen in de snelheidscategorie voor side-cars (in 1990).

Ze zullen allen van de partij zijn van 1 tot 3 juli op het circuit van Spa-Francorchamps, en last minute komen daar ongetwijfeld nog een paar grote namen bij. Programma, info en voorverkoop op www.bikersclassics.be.