Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

woensdag, 20 april 2016 08:46

MotoGP komt naar Spa !

Written by

Op 1 april liet de internetsite van een welbekend motormagazine weten dat de MotoGP terugkwam naar het circuit van Spa-Francorchamps in 2019. Ongetwijfeld een mooie aprilvis, ware het niet dat het bericht niet volledig verkeerd was. Dankzij het dynamische team van DG Sport moet je niet tot 2019 wachten om de MotoGP's opnieuw te horen brullen op het circuit in de Ardennen. Echt waar !

Na de 500 GP en de Superbikes, zet het evenement bij uitstek begin april dit jaar ook de deuren open voor de MotoGP's van de eerste generatie. «Men zou kunnen zeggen dat het wat contradictorisch is om 'moderne' machines uit te nodigen op een hoofdzakelijk 'classic' evenement », verklaart Florian Jupsin, de nieuwe dirigent van de Bikers’Classics. «Maar laat ons niet vergeten dat in 2002 de FIM (Internationale Motorfietsfederatie) de MotoGP categorie heeft geïntroduceerd... Meer dan 12 jaar, een kleine eeuwigheid als we denken aan de technologische evoluties die de laatste jaren werden verwezenlijkt !»
In 2001 haalde een jonge Italiaanse piloot, Valentino Rossi genaamd, met Honda de allerlaatste wereldtitel in de 500cc nadat hij in 1997 al de 125cc en 250cc titels had binnengehaald met Aprilia. Sindsdien is de MotoGP categorie zo geëvolueerd en werden de reglementen, cilinderinhouden, bandenproducenten en zelfs de constructeurs steeds veranderd.

«Door er MotoGP bij te nemen dragen we bij tot onze eigen zin om te evolueren. Als een evenement wil blijven groeien en ontwikkelen moet het evolueren en zichzelf steeds opnieuw uitvinden. Dat is wat de Bikers'Classics doen sinds hun creatie in 2003. Met de komst van de MotoGP willen we de Classcis ook openstellen voor een nieuwe generatie van toeschouwers voor wie de machines van de vorige eeuw niet echt herinneringen oproepen.»

Voor hen, maar ook voor alle anderen zal dit de unieke gelegenheid zijn om deze uitzonderlijke machines te horen en te zien rijden. «Behalve één of andere anecdotische passage zal het vooral gaan over de eerste verschijning van de MotoGP op het circuit van Spa-Francorchamps. Een moment waar de ganse Belgische motorgemeenschap reeds lang op wacht, een moment waar dus nog lang zal over gesproken worden !»
Bovenop de spectaculaire MotoGP's (waaronder de Kawasaki van Olivier Jacque, de Honda RCV van Scott Redding en een ex-Stoner Ducati), hebben de organisatoren weer een heel uitzonderlijk aanbod weten te verzamelen, waarondern een Moto2 Suter van Marc Marquez, tal van 500cc GP's (Honda NSR V2 Gresini Barros 1997, Proton KR3 van team Roberts, Yamaha ROC 1993…), Superbikes (Ducati 996 Bayliss 1999, Suzuki GSX-R Witham 1998, Yamaha YZF 750 MacKenzie 1996, Bimota YB4 1987…). «Met 45 moto's aan de start van de GP parade zal er een mooi beeld gegeven worden van 40 jaar geschiedenis van deze categorie », vervolgt Florian Jupsin. «We zullen er machines zien die we nog nooit zagen bij ons ! Ik wil dan ook Spirit of Speed bedanken die ons de kans gaf om dit avontuur te realiseren.»

Een andere parade waar de toeschouwers naar uitkijken is die van de side-cars. De liefhebbers van het genre zullen hun ogen de kost kunnen geven, met op kop de BMW RS 54. Deze blijft tot op vandaag de machines met het meeste aantal titels in de geschiedenis van de motorsport, met maar liefst 19 wereldtitels, gewonnen tussen 1954 en 1974. Een tiental van deze fameuze RS 54 zal u in actie kunnen zien op het circuit van Spa het eerste weekend van juli, alsook een paar van de serieuze concurrenten (URS, König). Aan het stuur van deze machines, een al even indruwekkend scala aan wereldkampioenen van de discipline, zoals Rolf Steinhausen (wereldkampioen 1975-76), Egbert Streuer (wereldkampioen van 1984 tot 1986) en zijn zoon Bennie (titelverdediger), Max Deubel (4 keer wereldkampioen tussen 1961 en 1964) en Siegfried Schauzu (9-voudig winnaar van de Tourist Trophy voor sidecars). Steve Webster (tien titels!) zullen er misschien ook bijzijn.

Wat betreft de European Classic Series en de tiende editie van de 4 Hours Classic op zaterdagavond, zal de grote attractie ongetwijfeld de komst van John McGuinness zijn, de "Raket uit Morecambe", specialist endurance en Tourist Trophy, waar hij een heuse levende legende is met maar liefst 23 overwinningen op de teller ! Ongetwijfeld een kanshebber voor de overwinning aan het stuur van de Honda van team Neate Racing Powered by Motul. En een waardige tegenstander voor het duo Richard Hubin - Grégory Fastré, dat er naar uitkijkt deze thuismatch binnen te halen en in 2014 al de overwinning binnenreef. En dan zijn er nog de andere races voor de Franse, Duitse en Belgische Classic kampioenschappen.

Zoals gebruikelijk zal zaterdagavond even feestelijk en muzikaal zijn, met het concert van de groep Hot For 90’s, georganiseerd in samenwerking met de Rock & Pop partner van het evenement, Classic 21. En het ganse weekend door zal u getrakteerd worden op tal van animaties, in de Lifestyle Village die in 2015 werd opgericht, op de ruilbeurs of in de 'Commercial Village'.

Een laatste nieuwigheid die DG Sport toevoegt aan deze 14e editie is de diner-conférence die op vrijdagavond wordt georganiseerd in het Hôtel de la Source. Levende legendes van de Grand Prix zullen deelnemen aan het conferentie-debat waarbij ze tal van anecdotes uit hun racejaren zullen delen. Wat er gebeurt in de coulissen van de GP en kleine geheimpjes van de hand van piloten die een aantal van de meest historische pagina's in de geschiedenis van de motoracerij hebben geschreven. Een exclusieve avond, een heerlijke maaltijd, prestigieuze invités... Een niet te missen avond voor liefhebbers van uitzonderlijke momenten.

Dat alles en nog veel meer staat u te wachten op 1, 2 en 3 juli op en rond het circuit van Spa-Francorchamps. Een evenement dat geen enkele motorfan zal willen missen.

Inlichtingen : www.bikersclassics.be - Voorverkoop : www.teleticketservice.com - Inkom voor het weekend : Algemene inkom + paddock (incl. tribunes, beurs, concert, 4H race, Lifestyle Village) : 40 € (30 € in voorverkoop). Gratis voor -16 jarigen vergezeld van een volwassene.