Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

dinsdag, 09 februari 2016 10:31

Ouderdomsdeken Louis Chiron

Written by

Records zijn er om gebroken te worden, maar het record dat Chiron achter zijn naam heeft staan zal met grenzende zekerheid nooit of te nimmer meer gebroken worden. Chiron was en is de oudste deelnemer in een Formule 1 race.

Chiron was een laatbloeier, niet zozeer omdat hij laat aan racen begon, maar gewoon omdat er twee wereldoorlogen zijn loopbaan ernstig verstoorden. De Monegask was al heel jong in de ban van auto’s en vooral het racen met auto’s, een sport in zijn kinderschoenen, maar de jonge Chiron wist waar zijn toekomst lag.
Hij wordt in de eerste wereldoorlog chauffeur in een artillerie regiment en men wordt beweerd dat hij daar de knepen van de wagencontrole onder de knie heeft gekregen. Op zijn 27 ste wint hij in 1926 zijn eerste race ergens in Frankrijk, rijdt in 1929 de Indianapolis 500 waar hij verdienstelijk als zevende over de meet komt met zijn Delage. In 1931 wint hij de Monaco GP, als Monegask een onbetaalbare overwinning. Twee jaar later wint hij dan weer de 24h van Le Mans.

Na WOII rijdt hij niet zo veel wedstrijden meer, officieel is hij al in 1938 gestopt, maar wordt uit zijn pensioen teruggehaald en wint na de oorlog twee GP’s, beiden in Frankrijk voor Talbot. In 1954 wint hij de Monte Carlo rally en eindigt al zijn 15 wedstrijden die hij start in dat jaar in de Formule 1.

Louis Chiron Portrait

Chiron rijdt zijn laatste wedstrijd uit in 1955 in de Formule 1, zo wordt hij de oudste deelnemer die een race eindigde in de F1. In 1958 komt hij opnieuw aan de start van de Monaco GP, Chiron ondertussen al 58 jaar oud rijdt de wedstrijd niet uit, en daarom is hij de oudste F1 deelnemer welke aan een race begon. Hij heeft er dan een carrière opzitten van bijna 35 jaar.

Na zijn loopbaan wordt hij één van de belangrijkste leden binnen de organisatie van de Monaco GP. Hij krijgt ook een standbeeld, en het zwembad in Monaco draagt zijn naam.

Chiron is ook de rijder die de meeste overwinningen en podiums heeft weten te behalen met een Bugatti, daarom dragen twee Bugatti modellen zijn naam. Toen Bugatti in 1999 zijn Chiron concept voorstel was dat een eerbetoon aan de man. Volgend jaar brengt Bugatti de Chiron uit, het echte model, een eerbetoon aan Louis Chiron, de oudste F1 deelnemer ooit.