Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zaterdag, 28 november 2015 17:51

Slechts één race: Riccardo Paletti

Written by

Er zijn wel meer F1 rijders die een carrière hebben die slechts één race beslaat, vaak noodgedwongen omdat de centen op zijn. Maar in het geval van Paletti kent zijn carrière wel een heel abrupt einde, op een trieste zondag in 1982 in Montreal, Canada. 

 

Riccardo Paletti bulkt helemaal niet van het talent, maar is één van de vele Italianen die centen hebben. Italiaanse bedrijven zijn in die periode wild van de F1, en ook het belastingstelsel in Italië laat toe dat ze weelderig lires in de motorsport kunnen duwen. Paletti is zo een rijder, een betalende rijder.  

Paletti biedt zich aan in het begin van 1982 bij Osella, teambaas Enzo Osella zit altijd krap bij kas en zo wordt Paletti zijn nieuwe rijder in ’82. Paletti komt uit de F2, een middenmoter welke zeker niet traag is, maar geen palmares kan voorleggen waar menig teameigenaren van achterover vallen. De bijziende piloot is maar wat blij met het stoeltje bij Osella. 

Maar het seizoen verloopt zeker niet naar wens, in de eerste vijf races van het seizoen weet de lange Italiaan zich niet te kwalificeren. Tijdens de zesde race van het seizoen, deze in Canada lukt het wel. Paletti kwalificeert zich, weliswaar als laatste, maar hij is er toch bij. Misschien was het mede door de aanwezigheid van zijn moeder die voor het eerst in het seizoen aanwezig is om een race van haar zoon bij te wonen.  Niemand kon toen voorspellen dat het ook de laatste race zal zijn waarin ze haar zoon zal zien rijden. 

Zondag 13 juni 1982 is een miezerige koele dag in Canada. Alsof de racegoden triest waren want de thuisrijder, Gilles Villeneuve was er niet  meer bij. Villeneuve was in mei van dat jaar om het leven gekomen onderaan de sacramentsheuvel op het circuit van Zolder.  

Het was Ferrari rijder Didier Pironi die de pole bemachtigde, maar als de lichten op groen springen, slaat de Ferrari van Pironi af. Iedereen kan de stilgevallen pole-man ontwijken, behalve Paletti, hij klapt met zijn Osella achterop de Ferrari. 

Dokter Sid Watkins die achteraan de rijders in de medische auto zit is bijna onmiddellijk ter plaatse, maar vlak nadat deze is toegekomen bij het wrak van de Osella maakt dokter Watkins al een sein naar de pits dat het fout is. De Italiaan zit levenloos in zijn Osella, en zelfs wanneer deze nog kortstondig vuur vat ziet men geen beweging in de rijder. 

Paletti wordt bevrijd uit het wrak, en nog overgebracht naar het ziekenhuis van Montreal waar de doktoren enkel zijn overlijden kunnen vaststellen. De Italiaan werd slecht 24 jaar. 

 

Media