Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

woensdag, 20 januari 2016 20:09

De kortste Formule 1 carrière: Marco Apicella

Written by

Er zijn inderdaad wat vreemde records gesneuveld in de Formule 1, één daarvan is de kortste F1 loopbaan, en dit onvoorwaardelijk record staat op naam van Marco Apicella.

Niet denken dat Apicella een knoeier was, hij was een topper in de kart wereld, en stapte in 1984 over naar de Formule 3, om in ’87 over te stappen naar het toentertijd heel gezonde F3000 kampioenschap. Maar het stokt voor de Italiaan die geen vaste plaats in de F1 kan bemachtigen. Hij wordt nog wel testpiloot bij Minardi, maar van een vast contract kan niet gesproken worden. De Japanse F3000 brengt soelaas, en daar vind hij een nieuwe wind in zijn carrière.

Wanneer na de GP van België Thierry Boutsen per direct een punt zet achter zijn actieve F1 carrière huurt Jordan de Italiaan in voor zijn thuis Grand Prix van Monza. Hij mag ter voorbereiding testen met de Jordan en het ziet er veelbelovend uit. Tijdens het GP weekend loopt het allemaal anders voor de Italiaan. Hij weet zich pas op de 23 plaats te kwalificeren. Bij de start van de GP gaat het opnieuw fout, hij wordt aangetikt en moet de Jordan al in de eerste bocht langs de kant zetten, ophanging kapot. Helaas moet de kleine Italiaan opnieuw richting Japan om daar de nodige verplichtingen na te komen, en zal dan ook nooit meer in een F1 te zien zijn.

Wanneer men de statistieken er op na houdt, zou Apicella een Grand Prix gereden hebben van om en bij de 600 meter, de kortste GP loopbaan ooit.

Related items