Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

maandag, 22 februari 2016 13:46

Nooit geracet: Ferrari 312 B3 ‘Spazzaneve’

Written by

Eind 1972 is het goed raak bij Ferrari, algemene crisis. Al bijna tien jaar gaat het nu niet meer zo goed bij Ferrari, maar er is hoop. De vaste ontwerper van Ferrari Mauro Forgieri ontwerpt in 1970 een nieuwe V12 motor met een 180° configuratie en een extreem laag zwaartepunt. In 1970 wordt Jacky Ickx tweede in het wereldkampioenschap, maar verliest de titel aan Rindt die postuum wereldkampioen wordt. Het seizoen ’71 is opnieuw een tegenvaller, met twee overwinningen, één voor Ickx, en eentje voor Andretti.

Ickx valt in seizoen maar liefst zes keer vroegtijdig uit, Andretti op zes deelnames twee keer, en één keer niet gekwalificeerd. Bij de derde Ferrari man Regazoni is het al niet veel beter, hij valt maar liefst zeven keer uit. Dat het crisis is bij Ferrari is dus niet verwonderlijk. 1972 moet en zal veel beter worden, temeer omdat Fiat, die nu ook eigenaar is van Ferrari druk op de ketel zet.

Forgieri kijkt goed naar Lotus wanneer hij de wagen ontwerpt, de radiatoren gaan naast de rijder hangen, en in de neus verwekrt hij de luchtinlaten naar de radiatoren. De wagen krijgt van de Italiaanse pers al gauw de bijnaam Spazzaneve mee of sneeuwruimer. Ickx test, maar is verre van tevreden. Merzario test eveneens, en deelt de mening van Ickx, de wagen is een ramp. De wagen heeft een extreem korte wielbasis, en is van grond af fout. Enzo Ferrari voelt de bui opnieuw hangen en plaatst ontwerper Forgieri in de experimentele afdeling van Ferrari, weg van het F1 project. Hij zet ontwerper Sandro Colombo aan het werk, en die weigert de 3210 B3 aan te passen. Hij bouwt verder op de 312 en de 312B.

De 312 B3 wordt uitzonderlijk verkocht aan een klant van Ferrari en verdwijnt in het collector milieu tot in 2002 de wagen opduikt bij een veiling van Bonhams. Hij is nu nog steeds te zien bij Classic F1 evenementen, maar heeft nooit één race gereden…..