Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

dinsdag, 22 december 2015 03:36

De lege foto: Roger Williamson en David Purley

Written by

Met de lege foto bedoelt men, de mensen op de foto zijn niet langer onder ons. Maar deze foto heeft een krachtige uitstraling als men het verhaal uit deze foto kent.

Deze welbepaalde foto is genomen op zondag 29 juli 1973 op het circuit van Zandvoort. Op kop met de STP sponsoring, de March van de Engelsman Roger Williamson. De Engelsman is een opkomend talent, won het jaar er voor nog de Engelse F3 titel, en wordt al een tijdje beschouwd als het opkomende talent. Williamson is bezig aan zijn tweede Grand Prix in de Formule 1, de vorige wedstrijd was zijn thuis GP van Silverstone, maar was betrokken in de massacrash en kon helaas niet meer aan de tweede start verschijnen. Dit weekend in Zandvoort weet Williamson zich zonder veel problemen te kwalificeren.

De man die voor het LEC team rijdt is een andere Engelsman, David Purley, en ook in een March. Purley is een vrijbuiter, een avonturier. Hij was ook een veteraan uit het Britse leger, een vent met ballen dus die het niet zozeer van het talent moest hebben. Voor die periode waren er wel meer van die vrijbuiters als een Purley. Ook voor Purley is 1973 zijn debuut in de Formule 1, hij maakte in ’73 zijn debuut reeds in Monaco. De race is in volle gang wanneer deze foto genomen wordt, ergens tussen de start en de achtste ronde.

tumblr lma7h1OEBW1ql2stao1 500

Want in ronde acht gaat het mis, de wagen van Williamson krijgt een klapband en slaat over de kop, en vat bijna onmiddellijk vuur. Purley die zoals de foto bewijst achter de STP March rijdt stopt onmiddellijk zijn wagen en loopt naar de brandende wagen. Hij probeert de wagen recht te duwen maar dat lukt alleen niet. Enkele toegesnelde marshals proberen Purley te helpen, maar ook dat lukt niet. Eén marshal heeft slechts één klein brandblusser, Purley spuit deze binnen de kortste tijd leeg op de brandende March, maar het vuur dooft niet. De race is slecht echte ronden ver en er is nog veel brandstof aanwezig. De tijd verstrijkt en Purley probeer nog eens de wagen recht te duwen, opnieuw lukt het niet. Dan probeert hij collega’s duidelijk te maken dat het fout loopt, maar niemand stopt. Zij denken dat Purley de rijder is van de brandende wagen. De wagen met Williamson in brandt nu al enkele minuten, en Purley begrijpt dat nu alle hoop voor de jonge Engelsman vervlogen is. Hij heeft alles geprobeerd, maar het mocht niet baten. Williamson stikt in de vlammenzee, achteraf bleek dat hij niet één schram bij de crash had opgelopen. Roger Williamson werd slechts 25 jaar oud.

Doch zijn er nog twee markante details bij deze foto. Voor het eerst werd er op de Nederlandse TV de wedstrijd uitgezonden, en het ongeval gebeurde precies voor een camera, die de beelden live de huiskamers instuurde. Vele gezinnen waren getuige van hoe een jonge sportman omkwam.

En hoewel veiligheid in die periode niet echt prioriteit was stond een volledig uitgeruste brandweerploeg twee bochten verder dan het ongeval. Toen het nieuws van de brandende wagen bij de brandweerploeg kwam, mocht deze niet tegenstroom naar de onheilsplaats rijden, de race werd niet gestopt, en dus moesten de hulpdiensten het circuit rond, en kwam alle hulp te laat.

Purley kreeg nog wel de medaille van moed en zelfopoffering van de F1, maar helemaal heeft Purley het voorval nooit verwerkt. Purley maakte het ’73 seizoen nog af, maar reedt in ’74 slechts één wedstrijd. Probeerde nogmaals in 1977 met zijn eigen LEC team, maar de resultaten waren mager. Tot overmaat van ramp crashte Purley en had vele botbreuken, vooral zijn benen waren zwaar geraakt. Hij stapte in ’79 over naar vliegtuigen en het stuntvliegen. In 1985 kwam Purley zelf om het leven toen zijn stuntvliegtuig in zee stortte……..