Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zondag, 13 december 2015 00:09

Restoratie van de 1966 winnende Ford GT40

Written by

De Ford GT40 is de eerste Amerikaanse wagen die de legendarische 24h van Le Mans weet te winnen. De Amerikanen wonnen de eerste keer in 1966 met equipe Bruce McLaren en Chris Amon aan het stuur. Deze winnende Ford wordt nu gerestoreerd door RK Motors in Charlotte USA.

Caroll Schelby schreef de GT40 met chassis nummer P/1046 in voor de 1966 editie van de Le Man 24h die ook prompt werden gewonnen door deze wagen. De wagen was in de periode na Le Mans gebruikt als testwagen, was dan doorverkocht, en wisselde in de jaren vele malen van eigenaar. De laatste jaren was de wagen van de aardbol verdwenen tot deze vorig jaar opdook bij de nieuwe eigenaar.

De nieuwe eigenaar wilde de wagen opnieuw in zijn eer herstellen en trok naar de specialisten van RK Motors. Deze kregen de taak om de Le Mans winnaar terug naar zijn originele specificaties te brengen. De P/1046 was door die vele eigenaar op nog meer manieren aangepast zodoende dat het restoratie project ongeveer 20 maanden zal in beslag nemen.

Zo werd de body al opnieuw aangepakt met minuscuul aangepast polyester. Nieuwe onderdelen worden geproduceerd naar de oude specificaties, aan de hand van de oude blauwdrukken, met de zelfde materialen. De kabelboom is ook opnieuw in opbouw, in opnieuw de oude materialen, en met de specificaties van 1966, wat naar verluid ook uniek zou zijn op het P/1046 chassis. Nog een groot struikelblok blijkt de voorruit te zijn die nog steeds in volle ontwikkeling is.

De wagen moet in zijn gerestaureerde vorm onthuld worden tijdens de 2016 editie van de 24h van Le Mans, het is dan precies 50 jaar na zijn overwinning.

Media

More in this category: « McLaren 675LT Spider Golf MK1 XL »