Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zondag, 12 februari 2017 11:25

John Surtees: Koppig en brilliant

Written by

Gisteren vierde John Surtees zijn 83e verjaardag, een man die een onuitwisbare stempel op de racewereld heeft gedrukt, en die een record in handen heeft die waarschijnlijk nooit of te nimmer nog zal gebroken worden. Wereldkampioen worden op zowel twee als vier wielen.

 

122 1307 02 ojohn surtees

Surtees is de zoon van een motorhandelaar uit Londen, en wint zijn eerste race als zijspan passagier, met zijn vader aan het stuur. De twee worden evenwel niet als winnaar uitgeroepen wanneer blijkt dat John slechts 15 jaar oud is. Surtees zal dan zijn carrière verder zetten alleen, met deelnames aan het WK van 1952 tot 1960. Met 38 overwinningen en zeven kampioenschappen, waarvan vier in de 500cc klasse.

Surtees blijkt uitgekeken te zijn op de motoren en maakt de overstap naar vier wielen waar hij aan de slag kan bij Lotus. Surtees valt al onmiddellijk op door zijn zachte rijstijl. Hij breekt bijna geen enkele wagen, en crashen doet de Engelsman ook al bijna niet. In 1963 kan hij aan de slag bij Ferrari. De Italianen zijn namelijk nog steeds verzot op Surtees nadat hij bij MV Augusta het mooie weer maakte. Graaf Augusta zou er eigenhandig voor gezorgd hebben dat Surtees bij Ferrari aan de slag kon. En de Engelsman stelt niet teleur, toch niet op sportief vlak. Hij wordt met de Ferrari wereldkampioen in 1964.

john surtees my incredible life on two and four wheels book announced 3

Maar er komt een einde aan de zo goede verstandhouding met de Italianen. Wanneer Surtees een ernstige crasht in 1965 moet hij maanden revalideren, maar wil in ’66 toch opnieuw aan de slag. Ferrari schrijft voor deze editie in Le Mans twee wagens in, maar er is geen plaats voor de Engelsman. Onvoldoende herstelt klinkt het bij Ferrari en Surtees ontbindt onmiddellijk zijn contract bij Ferrari. Hij is in het diepste van zijn ziel geraakt en wil nooit of te nimmer nog iets te maken hebben met Ferrari. Zo ontloopt zowel Ferrari als Surtees mogelijk een nieuwe wereldtitel.

In feite leefde Surtees al maanden op gespannen voet met de Italianen. De Engelsman staat dan al enkele jaren bekend als een moeilijk karakter met een grote drang op total control. Bemoeit zich met de kleinste details, en de Italianen kunnen zijn manier van werken niet echt appreciëren. Ze vinden dan maar een nieuwe manier uit om de Engelsman op een zijspoor te zetten. Hij tekent voor Honda maar de Japanners kunnen nog geen GP winnende wagen voor Surtees bouwen, en zo dooft de carrière voor Surtees langzaam uit.

ra301 surt hond monaco 1968

Surtees heeft genoeg van de bemoeienissen van iedereen, en richt in 1970 zijn eigen team op. Een veelbelovend project die gesteund wordt door diverse Engelse bedrijven die een Engelse auto met Engelse rijder wereldkampioen willen zien worden. Maar Surtees is niet meer de Surtees van voor de crash. Hij kan de doelstellingen niet waarmaken, Surtees wil opnieuw totale controle over alles wat binnen het team gebeurt, en maakt regelmatig discutabele beslissingen die niet in zijn voordeel spreken. Surtees rijdt zijn laatste GP F1 in 1972 met zijn eigen wagen, maar kan geen resultaten meer boeken als in het verleden. Zijn lichaam is getekend door de crash en moet daarom opnieuw onder het mes.

Met het team van Surtees gaat het ook al van kwaad naar erger, het ooit veelbelovende programma is nu niet veel meer of een uiteengespatte droom. De wagens van Surtees zijn tergend traag, er is nooit geen geld, en daarom laat Surtees mindere goden met bakken vol geld rijden, wat de geloofwaardigheid van Surtees opnieuw in vraag wordt gesteld. Het team ontbind beroerd en failliet in 1978.

Surtees wordt Honda dealer en verschijnt vooral bij klassieke evenementen op een circuit. Hij geniet van zijn populariteit maar het is vooral wanneer zijn zoon Henri een carrière primeert in het autoracen dat Surtees opnieuw in de belangstelling komt. Helaas eindigt de droom van Surtees wanneer zoon Henri dodelijk verongelukt in 2009.

Surtees is momenteel de ouds levende wereldkampioen 500cc.

maxresdefault