Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

woensdag, 03 augustus 2016 13:40

RIP Chris Amon

Written by

Vandaag overleed op 73-jarige leeftijd Chris Amon in zijn thuisland Nieuw Zeeland. Amon wordt aanzien als de meest getalenteerde F1 rider welke nooit een wedstrijd won.

 

ChrisAmon

Amon was in de F1 actief van 1963 tot in 1976, een lange carrière die nooit een overwinning opleverde. Hij scoorde elf podia in zijn 108 starts en reed voor de meest uiteenlopende teams. Van topteams tot regelrechte amateur teams. Zo reed Amon drie jaar voor Ferrari. In zijn eerste seizoen voor de Scuderia eindigde hij op de vierde plaats in het WK. Hij verkaste dan naar March die toen het opkomende team was, maar ook dat team leverde geen overwinningen op. Na een zwerftocht langs Parnell Racing, Cooper, Ferrari, March, Matra, Tecno, Tyrrell, BRM, Ensign en Walter Wolf racing was Amon ook één van de rijders die een eigen team opstartte. De Amon wagen was niet veel meer of een oude omgebouwde March die ook geen hoge toppen scheerde.

In 1976 eindigde de loopbaan van de Nieuw Zeelander ergens in de vangrails tijdens de trainingen van de Grand Prix van Canada. Hij behaalde in zijn carrière 83 WK punten, startte vijf keer vanop pole, eindigde drie keer als tweede, en werd acht maar derde.

In 1966 kon Amon evenwel aan de zijde van Bruce McLaren de 24 uurrace van Le Mans winnen aan het stuur van een Ford GT- 40. Zoals het in die periode toen ging reed Amon ook de nodige toerwagen wedstrijden en langeafstandsraces, ook al naar goede Amon gewoonte met wisselend succes.

 

Amon was an geruime tijd ziek, en verloor vandaag de ongelijke strijd tegenzijn ziekte.