Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vrijdag, 03 juni 2016 18:48

Failed in de F1: Al Pease

Written by

Al Peace is Brits, hij dient zijn land in enkele buitenlandse conflicten en besluit na zijn legertijd om te emigreren naar Canada. Daar krijgt hij de smaak van de autosport te pakken, en blijkt dat hij toch enig talent blijkt te hebben. Hij wint enkele plaatselijke races en klimt langzamerhand omhoog.

 

Pease

In 1967 debuteert hij in de Formule 1 in een weinig snelle Eagle Mk1 voor zijn thuis Grand Prix. Het wordt dan ook een desastreus debuut, hij komt wel over de streep, maar dat met een achterstand van maar liefst 43 ronden. Niet dat hij zo traag was, maar Pease stond gewoon de helft van de wedstrijd in de pits omdat zijn tot op de draad versleten Eagle maar niet bleef lopen.

1968 duikt hij opnieuw op voor de Canadese GP, opnieuw met een Eagle Mk1, maar eentje die frisser zou moeten zijn of een jaar voordien. Door allerlei problemen met de wagen komt het zo ver dat Pease helemaal niet start.

Derde keer goeie keer denkt Pease en in 1969 is hij daar opnieuw, en opnieuw met een Eagle Mk1. Doordat arme sloeber Pease maar weinig geld heeft huurt hij opnieuw een Eagle Mk1. Een tot op de verf verseten exemplaar met wat hij zich wil in de kijker rijden. Pease krijgt in de wedstrijd de zwarte vlag door de racedirectie.

Al Pease heeft de jammerlijke eer om als enige Formule 1 deelnemer de zwarte vlag te krijgen wegens te traag. Pease was op zich niet traag, enkel de auto waar hij in zat was een samenraapsel van onderdelen. Wanneer de leiders in de 1969 race beginnen aan ronde 46 heeft Pease er al 22 afgewerkt, en dat zonder enige pitsstop……

Pease dook nooit meer op als Formule 1 inschrijving, hij hield zich vooral bezig met Canadese kampioenschappen. In 1998 werd hij opgenomen in de Canadian Motorsport Hall of Fame. Hij overleed in 2004 op de leeftijd van 92 jaar.