Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

woensdag, 13 januari 2016 22:12

De Lamborghini Boxer: Kortstondig leven

Written by

Net ontwaakt uit faillissement die Lamborghini in de beginjaren ’80 krijgt het nieuwe management en investeerders het plots een vijftal jaar later het in hun hoofd om een motorfiets te gaan ontwikkelen. De auto’s bij Lamborghini begonnen goed te lopen, en waarom niet investeren in een motorfiets. Korte tijd daarna zou blijken dat het spreekwoord van de schoenmaker die bij zijn leest moet blijven opnieuw geen flauwe onliner te zijn.

De Zwitserse broers Mimran die in ’85 nu al een vijftal jaar eigenaar en investeerder zijn van Lamborghini hebben in die jaren het tij kunnen doen keren bij het Italiaanse merk. De verkoop van de nieuwe Countach Quatrrovalvole begint te lopen en men wordt een beetje voorbarig. De twee broers die gek zijn van alles met wielen willen nu de motorfiets markt op, natuurlijk in de lijn van hun auto’s, dus duur en exclusief.

Ze gaan in Frankrijk zoeken naar partners die hun droom moeten in vervulling laten gaan, ze vinden Boxer Designs bereidt om het ontwerp en bouw van de motor onder zijn vleugels te nemen, als frame bouwer vinden ze in Claude Fior de gepaste man. Een motorblok hoeft niet ontworpen te worden, ze hebben daarvoor Kawasaki bereid gevonden voor het leveren van 1000cc blokken.

Het eerste exemplaar wordt in ’86 voorgesteld, en gezien het over een voor die tijd heel exclusieve motorfiets gaat is hij dubbel de prijs van een doordeweekse Japanse 1000cc motor. Het kan ook bijna niet anders, de motor wordt eigenlijk vanaf nul met de hand gebouwd. Lamborghini wil exclusiviteit en dat zal het ook krijgen, bedoeling is om er tussen de 20 en 25 exemplaren van te bouwen. Maar zo ver komt het nooit, de bestellingen blijven uit, en naar verluidt zijn er slechts een handvol van gebouwd. Er zouden vijf exemplaren daadwerkelijk verkocht zijn, en één werd geschonken aan de mensen van Boxer Designs, en die zouden hem nu nog steeds in het bezit hebben.