Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vrijdag, 01 januari 2016 21:38

Ferrari Motorcycle: De enige echte?

Written by

Wie soms eens speelt op google kan met de zoekopdracht van Ferrari motorcycle wel enkele resultaten vinden. Vaak hebben die creaties helemaal niets met Ferrari te maken, er zijn dan ook slechts twee modellen die maar ergens in de buurt komen van Ferrari de autobouwer. Degene die nu besproken wordt is de “echtste”, ontworpen door Ferrari, en inclusief Ferrari blok.

Er is natuurlijk een ‘maar’ verbonden aan het verhaal, deze Ferrari 150cc uit 1953 is inderdaad een Ferrari een heel echte, maar hij komt niet uit de werkplaatsen van Enzo, maar van Fratelli Ferrari. Deze Fratelli was helemaal niet gerelateerd aan de grote Enzo, toch leerden de twee elkaar bijna kennen in de rechtbank.

Het verhaal gaat dat Fratelli wel gebruik wilde maken van zijn beroemde familienaam en de pers inlichtte dat er een Ferrari motorfiets op de Milanese beurs van ’51 ging voorgesteld worden. Op zich loog de slinkse Fratelli niet, maar de pers was natuurlijk op het verkeerde been gezet toen de pers daar de 125cc machine van Fratelli, inclusief de Ferrari badgen met het steigerende paard zagen staan. Enzo was furieus door de gestoofde peer van zijn naamgenoot en dreigde zelfs met rechtszaken, vooral om de “echte” Ferrari badgen op de motorfiets. Niet veel later ontwierp Fratelli een eigen logo, natuurlijk onder druk van Enzo.

Hoeveel motoren er van Ferrari gebouwd zijn is moeilijk op te sporen en lopen heel erg van aantal uit elkaar. Feit is wel dat Ferrari van 1951 tot 1960 motoren bouwde, en zijn gamma was in die jaren machines van 123 to 248cc twee-en viertakten, typisch voor de Italiaanse markt in die tijd. Het laatste wapenfeit was een 175cc verticale twin.