Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zondag, 27 december 2015 15:43

Geoff Duke: De Legende

Written by

Op 1 mei jongstleden moest de motorwereld afscheid nemen van een icoon, op 92-jarige leeftijd overleed Geoff Duke, de eerste echte held in de wereld van de motorsport.

Vlak na de tweede oorlog wordt Duke sergeant in de Royal Signals Motorcycle Display Team, een groep militairen die plaatselijke evenementen afmaalt om hun kunsten en stunts op motoren aan de plaatselijke bevolking laat zien. Due die geboren is op het eiland Man is natuurlijk niet vreemd met motoren en racen, en schrijft zich voor de eerste maal in 1948 in voor de ManxGP, hij valt na enkele ronden evenwel uit, maar het hek is van de dam, racen is wat de jonge Duke wil.

Een jaar later schrijft hij zich opnieuw in, en wint zijn eerste Junior race op Man, hij wint dat zelfde jaar ook nog de Senior race. In 1950 wordt hij fabrieks piloot bij Norton, en wint hij de Senior TT in recordtijd.

Hij won met Norton drie wereldtitels, maar stapt dan over naar het in die periode roemruchte Gilera. Hij wint met de Italianen nog twee titels, het zouden er drie moeten zijn. In 1954 breekt er een rijders staking uit, de rijders eisen meer startgeld en Duke wordt aanzien als de aanzetter van die staking. Gezien zijn reputatie, zijn uitstraling en zijn palmares voor de sport schorst de FIM Duke voor maar liefst zes maanden, en daardoor loopt hij de wereldtitel in '54 mis.

Maar Duke wordt ook bekend om het feit dat hij de eerste rijder is die met een ééndelig pak aan de start van een race verschijnt. Nu heden ten dage heel normaal, in de naoorlogse jaren een unicum. Ook een deel van het Man circuit draagt voor altijd zijn naam, drie bochten tussen Brandywell en Windy Corner dragen de naam "Duke's". Duke werd in '51 sportman van het jaar, en werd in 1953 verheven in de Order of the British Empire.

Duke behaalt in zijn carrière vijf wereldtitels, twee in de 350cc klasse, en drie in de 500cc klasse. Schrijft zich nog enkele keren in voor een wagen race, maar breekt daar maar weinig potten. Na zijn carrière wordt hij zakenman, en dan wel in de maritieme wereld. Hij zorgt voor het transport over zee, vooral voor de aanvoer naar zijn geliefde Man waar hij zijn hele leven zal wonen. Geoff Ernest Duke werd 92 jaar.