Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vrijdag, 11 december 2015 07:24

Jarno Saarinen zou 70 geworden zijn.

Written by

Zonder die ellendige dag in 1972 zou hij vandaag 70 geworden zijn, Jarno Saarinen. Helaas heeft het lot er anders over beslist. Saarinen mocht helaas niet ouder worden of 28 jaar.

Geboren in Turku Finland op 11 december 1945 en overleden in Italië, Monza op 20 mei 1973, tijdens die noodlottige dag, waar ook Renzo Pasolini het leven verloor. Twee iconen verloren die dag hun leven, tijdens de eerste ronde van de 250cc wedstrijd. Wat er zou geworden zijn mocht Saarinen ouder geworden zijn. Nog menig maal wereldkampioen?

De Flying Fin heeft in zijn korte internationale carrière een grote indruk nagelaten op de algemene racewereld. De Fin had iets wat niet te beschrijven valt, een compleet nieuwe stijl op de motor. Hij was ook een heel goed sleutelaar met een groot gevoel voor de motor. Saarinen stond ook bekend voor zijn aparte manier waarop hij de clip ons plaatste, bijna verticaal naar beneden. Het zou iets geweest zijn dat afstamde uit zijn ijs racen, wat hij als Fin in de winter beoefende. Hij zou ook mee grondlegger geweest zijn van de kneedown, waar andere rijders nog vrij statisch op de motor zaten, hing Saarinen al naast de motor.

Vandaag de dag zou hij een oude vent van 70 jaar zijn. Mogelijks een oude vent die kon terugkijken op een rijkgevulde carrière met onnoemelijk veel overwinningen en wereldtitels. De noodlottige dag van 20 mei 1973 heeft daar anders over beslist……