Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

dinsdag, 17 mei 2016 12:02

Getest: Triumph T120 Bonneville

Written by

1959: de Bonneville T120 ziet het levenslicht, en vormde toen de nieuwe maatstaaf in motorland. Deze motor had een 650 cc en kon in de beste omstandigheden 120 mph halen vandaar de cijfers in het type “T120”. De volgende generatie Bonneville’s was uitgerust met een 900cc, maar vandaag testen we de nieuwste T120 Black met 1200cc motor, ook verkrijgbaar in not black.

Bonneville T120 Black Riding Shot001Wanneer we naar de motor kijken dan zien we een prachtig stuk techniek voor ons staan en hoe meer je er naar kijkt hoe mooier hij wordt, en elke keer ontdekken we nieuwe details. Onze versie is de T120 Black, waar zoals de naam het zegt alles in black is, deze versie is ook verkrijgbaar in Matt Graphite. Je hebt ook nog de T120 zonder Black en die is in de kleuren Cranberry Red/Aluminium Silver, Jet Black, Cinder Red en Jet Black/Pure White, verkrijgbaar dus keuze genoeg.
De accessoireslijst bestaat uit maar liefst 160 onderdelen om jouw T120 volledig naar je hand te zetten en er een piece Unique van te maken.
Nu gaan we rijden met onze neo-retro Brit die niet gemaakt is om snelheidsrecords te breken maar om gezellig te cruisen, en dat is wat we nu willen doen. We starten onze T120 Black, ter beschikking gesteld door “BMC- Assenede” via de in de dodemansknop geïntegreerde startknop, de sound die uit de standaard uitlaat ook wel “peashooter” genoemd komt mag er best zijn.De T120 heeft ride by wire zodat je kan kiezen uit 2 rijmodus namelijk rain en road waarbij je telkens de volle 80 pk en de hele koppelberg ter beschikking hebt maar bij de rain modus is de afgifte ervan minder uitgesproken. Gelukkig is de weg droog en kunnen we in de road modus rijden. Een knopje die je de keuze geeft om met LED daglicht te rijden wordt aangefloept en in het glas van de winkelvitrine weerkaatst een mooi fel verlicht half maantje in onderkant van de ronde koplamp die trouwens een mooi detail heeft, het kapje dat de hoofdlamp afdekt toont een T.
Het is zeker aan te raden overdag met deze verlichting te rijden, wanneer het donker wordt schakel je beter over naar de gewone verlichting die meer dan behoorlijk zijn werk doet.
Dan nu de weg op, de 6 versnellingsbak schakelt zeer soepel, en het koppelingshendel is licht te bedienen enkel wanneer je tijdens het rijden in de 5e en of 6e versnelling onder de 2300 toeren gaat dan krijg je vooral gedokker en schakel je best een paar versnellingen lager om zo weer soepel je snelheid op te voeren. De T120 is standaard uitgerust met tractiecontrole die goed haar werk doet. De rit gaat van kleine landwegen over naar de grote weg en ook daar is onze T120 niet schuw van, natuurlijk krijg je bij hogere snelheden ruim boven de 120 km/u wel te maken met een gevecht tegen de wind maar dat is niet meer dan normaal. De zithouding is mooi recht en het zadel zit goed, ook na een langere rit op Belgische wegen krijg je geen vermoeiend gevoel. Na een tijdje beginnen de handen wat koud aan te voelen ( We testten de motor nog bij pokke koud weer.red), maar dit kan snel verholpen worden door de standaard gemonteerde handvatverwarming die bediend word met een mooi geïntegreerd knopje aan het linker handvat in te schakelen.
Dit brengt ons dan naadloos naar het met 2 ronde klokken uitgevoerde dashboard die mooi in een met logo uitgeruste houder geplaatst zijn. We zien een analoge toerenteller en snelheidsmeter met in elke klok ook een lcd scherm die je de nodige info verstrekken. De benzinetank is standaard ook uitgerust met een afsluitbare tankdop.

BonnevilleT120T120BlackRidingShot009We gaan de grote weg af en duiken terug de landwegen in het bochtenwerk is zonder problemen af te werken maar bij het snel overgooien van links naar rechts en omgekeerd voel je de kilo’s en moet je wel tegen de stuurhelften duwen om hem te krijgen waar je wil. Wat de remmen betreft doen de 2 voorste remschijven hun werk niet meer niet minder, bijgestaan door ABS.
De T130 is een comfortabele motor die snel veel vertrouwen schenkt aan zijn bereider en die niet echt gemaakt is om gekke toeren mee uit te halen maar om veel plezierige km mee te doen waarbij je ontspannen de wereld verkent samen met vrienden of alleen aan jou de keuze.

Lets ride !